Dronninglund Kunstcenters historie
Den smukke og karakteristiske bygning på 1200 kvadratmeter med udstillingslokaler, café og butik ligger i et naturskønt område i udkanten af Dronninglund Storskov og blev opført i 1977 af el-installatør Birger Jensen, Dronninglund. Arkitekter var Junker og Flyger, Dronninglund.
Birger Jensen realiserede hermed sin drøm om at skabe et center for moderne kunst og kultur for alle kunstinteresserede fra nær og fjern.
Bygningen i sig selv med den bemærkelsesværdige tagkonstruktion er en arkitektonisk oplevelse. Er inspirationen Operaen i Sidney? Grønlandske isbjerge? eller Storskovens trætoppe?
Birger Jensen arrangerede i nogle år højt værdsatte udstillinger, men sygdom og økonomi tvang ham desværre til at afhænde sit livsværk. Udlandsdanskeren Arne Nielsen overtog Kunstcentret og drev det et par år, hvorefter han i 1985 solgte det til Tvindkoncernen. Hermed blev der stille om stedet, idet Tvind stort set ikke havde nogle udstillingsaktiviteter i bygningen.
Efter årtusindskiftet fik en gruppe borgere i Dronninglund den idé at erhverve Kunstcentret.
Med økonomisk støtte fra borgere og virksomheder lykkedes det at skaffe midlerne, og i marts 2002 kunne man igen åbne Kunstcentret for offentligheden.
Dronninglund Kunstcenter blev nu organiseret som en fond, ”Fonden for Dronninglund Kunstcenter” med en bestyrelse sammensat af repræsentanter fra lokale sponsorer, Dronninglund Borgerforening, Dronninglund Kunstcenters Venner og uddannelsesinstitutionerne i Østvendsyssel.
Der er foretaget mange forbedringer ved den smukke bygning de sidste 4-5 år så som skulpturhave, skulpturgård og ny forplads med en flot kunsttrappe.
Senest tilgængeligheden for gangbesværede og handicappede med elevator og handicaptoilet samt endnu bedre udstillingsfaciliteter med frit udsyn tværs gennem hovedbygningen.
Årligt vises der 5 - 6 udstillinger af høj kvalitet indenfor alle kunstarter. Desuden afholdes der forskellige kulturarrangementer i form af koncerter, foredrag, sangaftener m.v.
Kunstcentret byder desuden på en velassorteret galleributik og en hyggelig café.
Stedet har tilknyttet en Venneforening, som giver økonomisk støtte og i årenes løb har ydet et betydeligt arbejde for at udbrede kendskabet til kunstcentret.
Omkring 130 frivillige og entusiastiske medarbejdere er årsagen til, at det går godt for stedet. De forestår den daglige drift og bestræber sig på at give gæsterne den bedst mulige oplevelse.
En nøjere beskrivelse af Dronninglund Kunstcenters første 30 år kan findes i Ole Torps bog ”De første 30 år. Dronninglund Kunstcenter. Kunst*Arkitektur*Natur”