Kunstcentret er kommet i fint selskab på motorvej E45 fra toppen af Danmark til bunden af Italien.
Grafiker Ole Søndergaard har tegnet samtlige 140 turist-oplysningstavler i Danmark, og de bliver nu for første gang udstillet på Dronninglund Kunstcenter som en del af åbningsudstillingen.
Udstillingen viser alle tavler opsat i årene 2010 – 2024 og er et betydeligt kunstnerisk og kulturelt tiltag i Danmark. Som hovedprincip skal tavlerne være udformet så enkelt som muligt. De skal kunne læses i fart og samtidig gerne fungerer som en appetitvækker for forbipasserende.
De Danske Turistoplysningstavler
Dronninglund Kunstcenter har som de første i Danmark ønsket at lave en samlet udstilling af de turistoplysningstavler, der i dag står overalt langs med de danske motorveje. Udstillingen viser samtlige tavler opsat i årene 2010-2023 og er et betydeligt kunstnerisk og kulturelt tiltag i Danmark.
I 2010 påbegyndte Vejdirektoratet arbejdet med at indføre turistoplysningstavler i Danmark. Til udførelsen af tavlerne valgte Vejdirektoratet grafisk designer Ole Søndergaard.
Fra 2010 til 2012 gennemførte Vejdirektoratet et pilotprojekt på motorvejsstrækningen fra Køge til Rødby og på motorvejen henover Fyn. Inspireret af Tyskland, som allerede i nogle år havde brugt turistoplysningstavler langs motorvejene, og med de erfaringer Vejdirektoratet gjorde, lagdes grunden for den ramme, tavlerne er underlagt.
Rammen for Turistoplysningstavlerne kræver, at tavlerne skal være brune og hvide. Refleksion, skrifttype, skriftstørrelse og tavlestørrelse skal udformes efter samme regler som øvrig vejvisning på motorveje. Tavlerne skal udformes efter en ensartet, national stilart, og motivet skal være unikt, repræsentativt og let genkendeligt for seværdigheden.
Som hovedprincip skal tavlerne være udformet så enkelt som muligt: Tavlernes oplysning skal læses i fart og samtidig gerne fungere som en appetitvækker for forbipasserende.
Valget af motiv opstår i samarbejde med seværdigheden. Nogle enkelte af turistoplysningstavlerne har taget afsæt i et i forvejen kendt logo for seværdigheden, som så er blevet finbearbejdet i forhold til gældende rammebeskrivelse.
Ole Søndergaard har desuden siden 1989 redesignet og udviklet samtlige færdselstavlers piktogrammer. De danske piktogrammer har vundet opmærksomhed i udlandet. I 1995 vandt Vejdirektoratet Dansk Designcenters IG-pris for Ole Søndergaards design.
